Katalóg produktov

Recepty


Výživový prínos mlieka

Jedna šálka (alebo 250 ml) mlieka s obsahom tuku 2 % obsahuje 285 mg vápnika, čo predstavuje 22-29 % odporúčanej dennej dávky vápnika pre dospelého človeka, 8 gramov proteínov a množstvo ďalších živín (buď prirodzene alebo pomocou obohatenia):

  • Vitamín D a vitamín K – nutné pre zdravie kostí,
  • jód – minerál nutný pre činnosť štítnej žľazy,
  • vitamín B12 a riboflavín – nutné pre srdcovocievne zdravie a energiu,  
  • biotín a kyselina pantoténová – B vitamíny dôležité pre tvorbu energie,
  • vitamín A – nevyhnutný pre činnosť imunity,
  • draslík a horčík– pre srdcovocievne zdravie,
  • selén– stopový prvok pri prevencii rakoviny,
  • thiamín– B vitamín dôležitý pre činnosť mozgu, hlavne pamäť,
  • kyselina linolová – prospešná mastná kyselina, ktorá potláča niekoľko typov rakoviny u myší, podľa štúdií ničí bunky ľudskej rakoviny kože, rakoviny konečníka a rakoviny pŕs a môže pomáhať pri znižovaní hladiny cholesterolu a predchádzaní ateroskleróze; dostupná je len z mlieka kráv kŕmených trávou.

 


 

Slivkový cheesecake s posýpkou  -  NOVÝ RECEPT!

Čas prípravy: 50 minút

Výživová hodnota na 100 g:   241 kcal, 4 g bielkovín, 14 g tukov, 24 g sacharidov, 1 g vlákniny

Suroviny na tortovú formu s priemerom 23 cm

Slivkový základ

800 g sliviek

100 ml vody

50 g krupicového cukru

2 zarovnané lyžičky mletej škorice

Posýpka

160 g Tatranského masla TAMI

100 g kryštálového cukru

200 g hladkej múky

¼ lyžičky kypriaceho prášku

2 lyžičky mletej škorice

Plnka

300 g Smotanovej nátierky natur TAMI

250 g Nitrianskeho tvarohu tučného hrudkovitého    

250 ml Smotany na šľahanie 33 % TAMI

100 g kryštálového cukru

5 plátkov želatíny

 

Najskôr pripravíme slivkový základ. Rúru predhrejeme na teplotu 180 °C. Slivky prekrojíme a vyberieme kôstky. Naukladáme ich reznou stranou na plech. Posypeme ich cukrom a škoricou a pridáme vodu. Pečieme 20 – 25 minút, kým nezmäknú. Šťavu a 12 slivkových polovičiek si odložíme a zvyšok zmixujeme na pyré. Rúru necháme zapnutú na posýpku.

Na posýpku prstami zmiešame maslo s múkou, vmiešame kypriaci prášok, cukor aj škoricu a nasypeme na veľký plech. Pečieme 10 až 15 minút do zlatista. Necháme vychladnúť a rozdrvíme na malé kúsky. Dve tretiny nasypeme na dno formy.

Na plnku namočíme želatínu do studenej vody na 10 minút. Vo veľkej mise vymiešame Smotanovú natierku natur s tvarohom a cukrom do hladka. Smotanu dáme do vodného kúpeľa, pomaly zohrievame, keď bude smotana horúca, pridáme želatínu a miešame, kým sa nerozpustí. Vlažnú smotanu s rozpustenou želatínou vmiešame do vymiešaného tvarohu s nátierkou, nakoniec pridáme vyrobené slivkové pyré.

Plnku nalejeme na posýpkový základ do formy a dáme do chladničky na celú noc.  Cheesecake  zdobíme odloženými polovičkami sliviek, pokvapkáme šťavou a posypeme posýpkou.

 


 

Nepečená ovocná torta -  NOVÝ RECEPT!

Čas prípravy: 50 minút

Výživová hodnota na 100 g:  133 kcal, 5 g bielkovín, 8 g tukov, 13 g sacharidov, 1 g vlákniny

Suroviny na 1 tortovú formu s priemerom 23 cm:

220 ml Smotany na šľahanie 33 % TAMI
6 Jogurtových dezertov gréckeho typu Natur TAMI

100 ml Tatranského mlieka horského vysokopasterizovaného TAMI

120 g okrúhlych piškót

1 balenie červeného tortového želé

4 lyžice práškového cukru

1 balík želatíny

400 g sezónneho ovocia:

  • jar (jahody, čerešne)
  • leto (maliny, černice, broskyne)
  • jeseň (slivky, hrozno, černice)
  • zima (zavárané ovocie)

Okrúhle piškóty poukladáme na dno tortovej formy a okolo bokov priložíme vystrihnutý papierový pásik z papiera na pečenie.

Želatínu necháme napučať vo vode 10 minút, potom ju z vody vyberieme a rozpustíme v horúcom mlieku.
Mlieko, jogurt a práškový cukor privedieme do bodu varu, pomiešame, aby sa cukor rozpustil, primiešame želatínu rozpustenú v mlieku. Pripravenú zmes nalejeme do formy na pripravené piškóty. Uložíme do chladničky stuhnúť, minimálne na dve hodiny, ale najlepšie na noc.

Po vybratí kladieme na povrch sezónne ovocie, natrieme rozpusteným tortovým želé podľa návodu a necháme ešte stuhnúť.

Pred podávaním odstránime z bokov papierový pásik a ozdobíme šľahačkou.


Smotanová torta

Ingrediencie

3 pochúťkové smotany TAMI, 1 šľahačka TAMI, 2 balíky piškôt, 3 balíčky vanilkového cukru, 6 lyžíc práškového cukru, 2 lyžičky kakaa, ananásový kompót, jahodový kompót, banány, strúhaná čokoláda

Postup prípravy

2 pochúťkové smotany vymiešame so 4 lyžicami práškového cukru, 2 lyžicami kakaa, a 2 vanilkovými cukrami.
1 pochúťkovú smotanu vymiešame s 2 lyžicami praškového cukru a s 1 vanilkovým cukrom.

Na dno tortovej formy poukladáme piškóty, zalejeme ich polovicou tmavej smotany, poukladáme znova piškóty, ovocie a zalejeme bielou smotanou. Zase poukladáme piškóty a ovocie a zalejeme tmavou smotanou.

Dáme do chladničky na pár hodín stuhnúť.

Na tanieri ozdobíme vyšľahanou šľahačkou, postrúhanou čokoládou a kúskami ovocia.


Dolky z jogurtu

Ingrediencie

2 biele jogurty TAMI (300 ml), 1 vajíčko, 8 lyžíc polohrubej múky, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžička sódy bikarbóny, džem, 1 bielok, 1 lyžica práškového cukru

Postup prípravy

Jogurty s vajíčkom dobre vymiešame. Pridáme vanilkový cukor a múku so sódou bikarbónou a ešte raz spolu vyšľaháme. Na dolkovej panvici postupne z obidvoch strán na miernom ohni pečieme dolky a ukladáme ich na teplé miesto. Dolky po dve spojíme džemom. Prípadne podávame samostatne posypané práškovým cukrom, alebo ozdobíme šľahačkou a jahôdkami. Chutia podávané mliekom.


Šišky z tvarohu

Ingrediencie

20 dkg múky, 4 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, 1 Nitriansky tvaroh, 1 prášok do pečiva, 1 čajová lyžička práškového cukru

Postup prípravy

Všetky suroviny zmiešame. Zo zmesi vykrajujeme čajovou lyžičkou malé šišky a smažíme ich v oleji. Hneď po upražení ich pocukrujeme. Je to veľmi jednoduchý a obľúbený recept mojich malých maškrtníkov.


Domáca tiramisu torta

Ingrediencie

1 smotanová nátierka Tami, 2 šľahačkové smotany Tami, 1 tvaroh Tami, 6 polievkových lyžíc práškového cukru, 2 stužovače šľahačky, 1 väčší balíček piškôt, káva

Postup prípravy

Jednu smotanu vyšľaháme tvarohom, 3 lyžicami práškového cukru a 1 stužovačom. Druhú smotanu vyšľaháme so smotanovou nátierkou, 3 lyžicami práškového cukru a 1 stužovačom. Uvaríme si čiernu kávu, po vychladnutí do nej pridáme cca 2-3 lyžice rumu ( podľa chuti). Na dno tortovej formy si poukladáme piškóty namáčané v káve s rumom, na ne dáme tvarohovú plnku. Ďalšia vrstva sú znovu piškóty namočené v káve s rumom. Posledná vrstva je plnka zo smotanovej nátierky


Bábovka

Ingrediencie

350 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 500 ml Nitrianskej zakysanky, 1 dl oleja, 2 čajové lyžičky sódy bicarbony, štipka soli, kakao

Postup prípravy

Všetky suroviny zmiešame. Polovicu cesta nalejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy. Do druhej polovice pridáme kakao a vylejeme do formy. Pomaly upečieme vo vyhriatej rúre, upečené vyklopíme. Vychladnuté polejeme čokoládovou polevou, alebo pocukrujeme.


Hrnčekový koláč ku kávičke

Ingrediencie:

3 hrnčeky hladkej múky, 1 hrnček cukru, 5 lyžíc kakaa, štipka soli,  2 lyžičky jedlej sódy, 3/4 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky studenej vody, 2 lyžice octu

Na upečený koláč:

2 kyslé Nitrianske smotany  AGROTAMI,  1 Nitrianska smotana AGROTAMI na šľahanie 33%ná, 2 sáčky vanilkového cukru

Postup prípravy:

Všetky suché ingrediencie zmiešame dokopy a potom pridáme mokré, dôkladne prešľaháme a pečieme na vymastenom a vysypanom plechu.  Medzitým si vyšľaháme šľahačku a spojíme s kyslou smotanou+ cukor. Potom natrieme na vychladnutý upečený koláč a nastrúhame čokoládu.... hotovo! Aby sme dosiahli väčšie osvieženie, odporúčame dať ešte do chladničky.
DOBRÚ CHUŤ!


Tvarohová nátierka

Ingrediencie:

400 g Nitrianskeho mäkkého tvarohu(2 balenia), 80 g masla TAMI, 1 dl Nitrianskej kyslej smotany 16%, 50 g cibule, pažítka, mletá červená paprika, soľ

Postup prípravy:

Tvaroh prelisujte, dobre rozmiešajte, pridajte soľ, smotanu, nadrobno pokrájanú šunku, posekanú pažítku a všetko ešte raz dobre premiešajte. Podávajte s celozrnným chlebom a mliekom.


Jogurtový pohár s lieskovcami

Ingrediencie:

2 žĺtky, 3 PL práškového cukru, 2 PL teplej vody, 1 vanilkový cukor, strúhaná kôra a šťava z 1 citróna, 2 Tami smotanové biele jogurty, 1 balíček mletej želatíny, 100 ml Nitrianskeho čerstvého mlieka 1,5%, 2 bielky, 2 PL cukru, , Na ozdobu:, 1 PL posekaných lieskových orieškov, mliečna čokoláda

Postup prípravy:

Žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom a 2 PL teplej vody dobre vyšľahajte. Do zmesi primiešajte citrónovú šťavu, postrúhanú kôru a oba jogurty.
Želatínu vsypte do mlieka a nechajte napučať (asi 10 min.). Potom ju pomaly zahrievajte vo vodnom kúpeli (max. 60 °C) až do úplného rozpustenia. Odstavte, primiešajte asi 1/3 jogurtového krému, 1-2 min. opäť prehrejte vo vodnom kúpeli, potom pridajte želatínu do zvyšku jogurtového krému. Nechajte stuhnúť.
Z bielkov a 2 PL cukru vyšľahajte tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujte do stuhnutého krému.
Krém rozdeľte do pohárov, posypte posekanými lieskovcami a ozdobte postrúhanou mliečnou čokoládou.


Tvarohové knedličky

Ingrediencie:

½ kg Nitrianskeho tučného hrudkovitého tvarohu, 100 g polohrubej múky, 50 g masla TAMI, 2 vajcia, 1-2 ČL cukru, strúhanka, olej, práškový cukor, trochu soli

Ako na to:

Z tvarohu, múky, vajec a zo zmäknutého masla vypracujte hladké cesto. Z neho vypracujte knedličky s priemerom 3-4 cm. Do väčšieho hrnca dajte vodu, trochu ju osoľte, a keď zovrie, vložte do nej knedličky. Varte ich na miernom ohni 7 - 10 min. (podľa veľkosti). Občas ich zľahka premiešajte, aby sa neprilepili na dno.
Hotové knedličky vyberte (najlepšie sitom), nechajte odkvapkať. Na tanieri dajte na každú 1 PL džemu a posypte opraženou strúhankou zmiešanou s práškovým cukrom.


AGRO TAMI, a.s.
Cabajská 10
950 22 Nitra

IČO: 36467430
DIČ: 2020021641
IČ DPH: SK 2020021641

          Tel.:  +421 (0)37 / 69 25 300
                  +421 (0)37 / 69 25 314
          Fax: